Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'11 aug
15
08:15

Idősek kíméljenek?

Hajdu István

Az infoter.eu-n közzétett online szerepjátékokról szóló videó interjú sorozatban többször is szólnak a megkérdezett szakértők arról, hogy a ma időskorúak számára egy online szerepjáték, egyáltalán az online lét nehezen elképzelhető és kivitelezhető. A legfőbb okként a digitális írástudás hiányát, illetve a tőlük idegen online személyiség használatát jelölték meg. Vajon mennyire szükséges az idősek felzárkóztatása, és vajon milyen módszerekkel lehetne az alapszintű internet használati készségeket megtanítani e korosztálynak?

Maga az a tény, hogy az idősek és a fiatalok között egy úgynevezett digitális szakadék tátong, önmagában kimondva még nem ráz meg senkit. Azt gondolhatnánk, hogy legfeljebb a fiatalok többet játszanak és interneteznek, mint szüleik, nagyszüleik. Pedig az IKT és a digitális világ nem csupán segítséget nyújt bizonyos területeken, mint például az egészségügyben, hanem alkalmazása és alapszintű ismerete, képesség a használatára lassan alapkövetelmény lesz.

Gondoljunk csak az egyre szélesedő körű online ügyintézésre vagy az érkező elektronikus számlákra, amelyek a szolgáltatók környezettudatos stratégiájának is fontos részét képezik. Az online időpont- vagy helyfoglalási rendszerek, az internetes kereskedelem, az online tudásközpontok - hogy csupán néhányat említsünk - mind az online tér felé terelik a felhasználókat. Az alapműveltség hamarosan kibővül a digitális írástudással, viszont megfelelő oktatás hiányában nem csupán az idősek, de a fiatalabbak is könnyen lemaradhatnak.

Egy tavalyi felmérés szerint hazánkban az 50 év felettiek 47% tud SMS-t írni és 100 ezer alatt van azoknak a száma, akik interneteznek. Mindamellett, hogy információkat kaphatnak egészségügyi vagy bármely más kérdésben, és hogy azonnali kapcsolatteremtési lehetőséget kínál a világháló orvos és beteg vagy a felhasználó és családja között, az internet és az online közösségek rendszeres látogatása a magány érzetének elkerülése, csökkentése érdekében is nagyon jó módszer.

A videóinterjúkban megemlítik a Digitális Megújulás Cselekvési tervet is, amely 1 millió fővel növelné a digitálisan írástudók számát. Neelie Kroes az európai stratégia kapcsán szintén többször szólt már arról, hogy nő az idősek száma a közösségben, akik számára fontos, hogy lépést tartsanak a technológia fejlődésével. Egyértelmű cél tehát, hogy minél több embert vonjanak be a digitális világba. Ez az egységes piac számára is hasznos lenne. Már csak a módszerek kidolgozására volna szükség.

Az eMagyar és eMagyarország program alapjaira való építkezés egy jó megoldás lehetne az oktatásban, hiszen sok helyen az infrastruktúra így már adott lenne. Az eldugottabb környékeken élők elszigeteltsége is csökkenthető lehetne, mert valószínűleg nehéz lenne bárkit hosszabb utazásokra rávenni számítógép-használatra való oktatás céljából. Mindemellett a mobil internet, illetve a vezeték nélküli kapcsolódási pontok is segítségül szolgálhatnak, és lendíthet az ügyön, ha a legrászorultabbak számára számítógépet, laptopot kapnának.

Mozgolódás, tervek és koncepciók már vannak. Néhány napja tették közzé például, hogy Bejcgyertyános községben sikeres informatikai képzés zajlott az önkormányzat és egy helyi egyesület összefogásával.

Az egyre növekvő számú idős számára az egészségügyben nagy segítséget nyújthat az internet és a számítógép – elég csak megnézni az európai eHealth projekteket. Az orvos-beteg kapcsolat szorosabbá és a kommunikáció gyorsabbá válása szintén pozitív hozadéka lehetne az internet felhasználásnak.

Az oktatás mellett a felhívás, figyelemfelkeltés is hasznos módszer lehet. A biztonságos internetezés kampányához hasonlóan plakátok, reklámok, ingyenes oktatófüzetek, rövidfilmek megjelentetésével és terjesztésével felkelthető az érdeklődés az internet iránt.

A megvalósult alapfeltételek mellett pedig már volna értelme arról beszélni, hogy az idősebb korosztály is online közösségi tereken, MMORPG játékokban e-szocializálódhatna. Addig azonban, amíg a változások irányában tett első lépéseket nem követik újabbak, illetve az alapvető technikai feltételeket nem biztosítják, marad az elméleti kutatás és okfejtés. Márpedig a társadalom elöregedése nem csak itthon, hanem Európában és a világ számos pontján is valós és egyre nagyobb probléma, amire - a többi ágazattal együtt - gyorsan és hatásosan kell reagálnia az IKT szektornak is.

Szólj hozzá!

Címkék: digitális információs társadalom oktatás képzés

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr993146030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása