Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'11 aug
25
08:05

Útlevél kisállatoknak

Hajdu István

Az EU-ban a kutyák, macskák és vadászgörények számára 2011. július 31-től úgynevezett kisállat útlevelet és mikrochipet kell igényelni, ha a kedvencek a tagállamok között utaznak. Természetesen nem egy fényképes igazolványra kell gondolni a hiteles azonosítás érdekében, hanem egy olyan elismervényről, amely igazolja, hogy az állat nem beteg és megkapta a szükséges oltásokat.

Filmbe illő volna egy hamis útlevéllel szökésben lévő macska a repülőgépen, az üzleti osztályon, ám most nem egészen erről van szó. Az EU valóban komolyan gondolta, hogy a megfelelően igazolt oltások nélkül kisállatunk bizony a határ túloldalán reked vagy karanténba helyezendő, amíg minden szükséges vizsgálatot el nem végeznek rajta. Ez bizony stresszes lehet mind az állatnak, mind pedig a gazdának egyaránt, ezért érdemes már előre gondoskodni minden szükséges igazolványról.

Az EU-ban kidolgozott séma, a PETS (Pet Travel Scheme) alapján bármely ország állatorvosa kiállíthatja az útlevelet, ám ehhez egy többlépcsős folyamatot kell végigjárni. Minimálisan veszettség elleni oltást kell kapnia az állatnak, továbbá az oltás hatásosságát is igazolni kell, vagyis a papír rögtön az oltást követően még nem állítható ki. További feltétel még egy mikrochip megléte is, amelyen az orvosi adatokat rögzítik, és amely az International Society of Pharmacovigilance (SoP) követelményeinek megfelel. E chipet immár kötelezővé tette az unió július 31-étől.

A mikrochip beültetése a bőr alá nem jár különösebb fájdalommal, a rajta lévő információkat egy speciális chipolvasóval lehet leolvasni. Egyedi azonosítóval bír a lapka, így az állat, a chip és az útlevél is egyértelműen összerendelhető. A chip beültetését az első oltások előtt el kell végezni.

Amennyiben a kis kedvenc három hónaposnál fiatalabb, az adott tagállamban érvényes szabályozás szerint kell eljárni. Az idősebbek esetén is vannak országok, amelyek a rendelkezéseknél szigorúbb szabályozással élnek. Például Írországba, Máltára és az Egyesült Királyságba csak kullancs és galandféreg elleni védőoltással rendelkező állatok vihetőek be, természetesen a chip és a veszettség elleni anyag mellett.

Az útlevél kiállításáig vezető út:

  • Beültetik a chipet az állat nyakához közel a bőr alá. Ekkor történik meg az első leolvasás és rögzítik a beültetés dátumát.
  • Az első veszettség elleni oltás beadásakor ismét leolvassák, és az orvos rögzíti a beadás időpontját.
  • A vakcina hatásosságát ellenőrző vérvizsgálat során ismét rögzítik a dátumot, majd az orvos kiállítja az útlevelet.

Érdemes megjegyezni, hogy azokban az országokban, ahol a hatásossági vizsgálatot követően kivárási időt írnak elő, az utolsó dátum lesz a mérvadó.

Finnországba és Svédországba elegendő, ha a féreg elleni szert beadatják a gazdik. Svédország és a fentebb említett három állam még azt is megköveteli, hogy az oltóanyag hatásosságát bizonyítsák az állatorvosok, vagyis hosszabb várakozási idő után engedik csak be a jószágokat, ami akár hat hónapra is rúghat. Olyan nem EU-s országok, mint Norvégia, Svájc vagy San Marino, a "pet passport" helyett az úgynevezett Animal Health Export Certificate (AHEC) szabályozás érvényes.

Az útlevél érvényességi idejét az oltások, illetve az oltóanyag érvényessége határozza meg. Az érvényesség kezdete pedig az oltóanyagok hatásának igazolása után kezdődik. Mivel csak a kutyák, macskák és vadászgörények esetében született még eddig konszenzus az ügyben, a további házi kedvencekre vonatkozó rendelkezéseket a desztináció országában érvényes jogszabályi környezet határozza meg.

Ha a vakcina hatása lejárna, újabb vérvizsgálat nélkül adható be a következő oltóanyag, így már nincs szükség újabb hónapokig tartó várakozásra sem. Ugyanígy az útlevél betelte vagy lejárta sem von maga után hosszadalmas procedúrát, elegendő az orvosi vizsgálat, ha az oltóanyagok még hatásosak.

Ha kedvencünkkel vágunk neki Európának, érdemes tehát utánajárni,  hogy miként utazhat ő is szabadon, kellemetlenségek és esetlegesen karanténba zárás nélkül, mert egy ilyen megrázkódtatás az egész nyaralást teheti tönkre. Költözéskor pedig még inkább meg kell fontolni, hogy már időben cselekedjünk, ha nem akarjuk itthon hagyni kutyusunkat, cicánkat vagy éppen szeretett vadászgörényünket.

Szólj hozzá!

Címkék: digitális információs társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr13173805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása