Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'11 okt
06
13:30

Elhunyt Steve Jobs, a legenda

Hajdu István

„Az Apple elvesztette látnokát és kreatív géniuszát” – írja kezdőlapján az Apple. Valóban géniusz volt Steve Jobs, akinek a haláláról szóló hír bekerült a legfontosabbak közé az egész világon. Kevesen tudhatnak maguk mögött ilyen életpályát, és kevesen voltak ennyire nagy hatással a világ fejlődésére, mint ő.

Jobs 1976-ban alapította meg az Apple-t társával, Steve Wozniakkal egy kis garázsban. Kezdetben csupán egy alaplapot adtak ki Apple I néven, majd Apple II néven már egy átütő termék érkezett tőlük. A méltán híres Macintosh 1984-ben került a boltok polcaira, ám ebben az időszakban Jobsot sorozatos viták után elküldték a vállalattól. Ekkor alkotta meg a későbbi Mac OS alapjait egy másik céget alapítva NeXT néven.

1996-ban az Apple megvásárolta a pénzügyi gondokkal küzdő NeXT-et, majd Jobs át is vette az irányítást és újfent a csúcsra vezette a céget.  A kétezres évek elejétől aztán sorban jelentek meg a zseniális termékek: az iPod, az iTunes, az iPhone vagy az iPad.

Ikonikus figurává vált Jobs - kopott farmerban és vékony, fekete garbóban. Minden Apple konferencia, bejelentés, show olyan felszított marketing légkörben került megrendezésre, hogy szinte transzban várta mindenki az efféle eseményeket. Az évente elindított új készülékek hatalmas mennyiségben fogynak, s az Apple immár a világ legértékesebb vállalatai között található.

Ezt alkotta meg a géniusz, aki egy garázsban kezdte meg pályafutását. Hatására a teljes számítógépes és mobil iparág fenekestül fordult fel, Jobs úgy hozott létre újat, hogy az szinte azonnal sikeressé is vált. Olyan nagyvállalatok voltak kénytelenek többször is a Steve Jobs által kitaposott ösvényre lépni, mint a Microsoft vagy a Google.

Az Apple már-már divatot űz a szabadalmaztatásból és szabadalmainak védelmezéséből: perek tucatjait indította konkurensei ellen. A legnagyobb visszhangot keltő persorozat még most is tart a Samsunggal szemben.

Hogy a befektetők miként reagálnak a hírre rövid vagy hosszabb távon, még nem tudni, de valószínűleg kell egy kis idő, mire mindenki felfogja, mi is történt és értékeli a kialakult helyzetet. Az ősi vetélytársak és a partnerek, köztük Bill Gates, Michael Dell vagy Larry Page, az amerikai elnök Barack Obama mély megrendülésüknek adtak hangot a legenda halálhírének hallatán.

Jobs autokrata stílusa megosztó volt. Szeretni is, gyűlölni is lehetett, tömegek imádták a cégvezetőt s imádják elvakultan a vállalatot és a termékeit. Egy dolgot illetően azonban nagy az egyetértés: Steve Jobs hatása soha nem fog elhalványodni, a technika és technológia világa rengeteget köszönhet a kreatív géniusznak. 

Tisztelettel adózunk Steve Jobs emlékének.

Szólj hozzá!

Címkék: információs társadalom ipad2 ikt gyártás

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr413281974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása