Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'11 nov
17
08:05

Törékeny világban élünk

Hajdu István

Már megint a víz az úr, ezúttal Thaiföldön. A hónapok óta tartó krízis miatt hiány van élelmiszerből, ivóvízből, lehetetlen közlekedni, sokan a házukat is elvesztették, és a gyárak is leálltak. Láthattuk Japánban is, hogy a világcégek sem teljesen katasztrófatűrőek, és most úgy tűnik, a merevlemezek piaca került bajba.

Néhány hét alatt gyakorlatilag duplájára emelkedtek a háttértárolók árai a gyártókapacitások kiesése miatt. Amint szárnyra kelt a hír, hogy a gyárak állnak, és a készletek apadnak, több helyen máris raktársöprésbe kezdtek a kereskedők.

A magyarországi kiskereskedelmi árakban is megmutatkozik az ugrás. Egy-másfél hónapja még húszezer forint alatt lehetett vásárolni 1 TB kapacitású HDD-ket, ma azonban már harmincezer alatt nem is nagyon látni a boltok árlistáin ezekből. Sőt, a készletek tekintetében is kisebb pánik alakult ki, mert már hetekre előre beteltek a várakozási sorok is. Ez részben annak is köszönhető, hogy a legnagyobb portálok szinte azonnal készlethiányról adtak hírt, amint az árak exponenciálisan emelkedni kezdtek.

Az ilyen esetek is jól példázzák, hogy hiába a tengernyi pénz és a hatalmas befolyás egyes cégek részéről, hiába a gondos tervezés és kivitelezés, a gyáróriások sem kevésbé érzékenyek a hasonló esetekre, mint bármely kisebb társuk. Gondoljanak csak a tőzsdére és azokra az anekdotákra, amelyek a robot keresőkről és az automatikus vásárló-eladó szoftverekről szólnak. Több legenda is kering az interneten arról, hogy egy-egy gyakori kulcsszó hirtelen feltűnése a főbb hírcsatornákon azonnali vásárlási hullámot indít be.

A háttértárak árának gyors emelkedése valószínűleg más termékek árát is magával húzhatja, ami így karácsony előtt nem a legjobb hír a vásárlóknak, hiszen november második felét követően egyébként is többnyire enyhe emelkedés figyelhető meg. Úgy tűnik, idén nem ezek lesznek a slágertermékek a fa alatt.

Egy friss közvélemény-kutatás eredménye alapján egyébként is leginkább stagnálás vagy minimális emelkedés jósolható arra vonatkozóan, hogy mennyit hajlandóak a magyarok költeni az ünnepek alkalmából ajándékozásra, de úgy tűnik, a mobil eszközök még nagyobb teret nyerhetnek a számítógépes hardverek ellen, a jelenlegi helyzetből következtetve. Idén valószínűleg a telekommunikáció nyeri meg a karácsonyi hajrát.

Túlzottan nagy pánikra azért nincs ok, hiszen a gyártók sem ülnek ölbe tett kézzel. A legutóbbi hírek szerint már lassan-lassan feltűnik a fény az alagút végén, és talán magukhoz térhetnek hamarosan a gyártósorok, és a kapacitás ismét a maximálishoz közelíthet. Ez azonban még akár hónapokba is telhet, ami pedig adott esetben akár azt is jelentheti, hogy talán csak tavaszra normalizálódik a készletszint és a termékek ára.

Ha visszaemlékeznek a Japánt ért katasztrófára és annak mértékére, a tragédia után visszatér az élet többé-kevésbé a megszokott ritmusába, és bár az ilyen esetek szerencsére ritkák, általában a társadalom és a gazdaság is viszonylag gyorsan és hatékonyan tud reagálni az extrém környezeti hatásokra is. Különösen akkor, ha összefogás alakul ki a világ nemzetei között.

Egy szó, mint száz: törékeny világban élünk, ahol az árak, keresetek, akár az emberi sorsok is bármikor veszélybe kerülhetnek, és a természet akarata ellen sem törvény, sem pénz, sem pedig a dübörgő gazdaság nem nyújt védelmet, csakis az egymásra figyelés, az emberi összefogás.

Szólj hozzá!

Címkék: világpiac információs társadalom ikt gyártás

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr493375961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása