Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'11 nov
21
08:05

Steve Jobs még mindig jó üzlet

Hajdu István

jobs-bio.jpg

Steve Jobs ikonikus figura volt, világszerte ismert-hírhedt neve hallatán mindenki azonnal az Apple-re asszociál. Halálából többen is hasznot húznak, amíg csak tart az érdeklődés. Mintha pontosan tudták volna előre a halál beálltának időpontját, alighogy elment, megjelent az életéről szóló könyv, amelyet a neves életrajzíró, Walter Isaacson írt.

A könyv bevezetőjében persze azonnal helyre is teszik a dolgot, kijelentve, hogy a mű kapcsán már 2009-ben elkezdte Isaacson összegyűjteni az anyagot - Steve Jobs kérésére és vele közösen. Mégis, az emberben ott motoszkál a gondolat, hogy láttunk már ilyet. Minél híresebb ember távozik el, annál hamarabb jelenik meg jó néhány kötet róla, életéről, megspékelve intrikákkal és a híresség magánéletének pikáns jeleneteivel.

Nincs ez másként a Steve Jobs című könyvvel sem, hiszen a szerző előszava szerint maga Jobs tálalt ki meglepő őszinteséggel élete legapróbb részleteiről. Vitái beosztottaival, versenytársaival, intrikák az Apple berkeiből és számtalan hosszabb-rövidebb történet olvasható a 600 oldalas könyvben, de még különös világnézetéről is szó esik - saját előadásban.

Többen viszont a megjelenést követően kritizálni és vádolni kezdték a könyvet és annak szerzőjét. Egyes rajongók és Jobs ismerősei hiányosnak, összecsapottnak tartják a könyvet, arra utalva, hogy a halál beállta után szinte azonnal kiadták a kéziratot. Több meghatározó esemény, időpont is homályba vész, és bár a mű javát Jobs történetei alkotják, a szerzőnek illett volna a réseket is betömnie.

Sajnos azonban az üzlet az első, és a kiadó minél hamarabb szerette volna piacra dobni az első és eddig egyetlen hitelesnek mondható Jobs életrajzot. Vannak és bizonyára születnek még más művek is vele kapcsolatban, ám az időzítés nagyon fontos volt.

Jó üzlet a halál. A későbbiekben minden relikviává válhat, így a legfanatikusabb rajongók igyekszenek is a lehető legtöbb tárgyat begyűjteni, amely kedvencükhöz köthető. Így van ez az a biográfiával is. A Steve Jobs könyv mindenhol első helyen áll a toplistákon eladásban és népszerűségben is. Csak Japánban több mint 1 millió példányban kelt már el, míg Amerikában csak a nyitó héten 379 ezer példányt adtak el belőle és már szintén az első héten a 18. legjobban fogyó könyv lett belőle. Az Egyesült Királyságban 1998 óta nem kelt el az első héten annyi példány egyetlen életrajzból sem, mint most.

Közben szinte azonnal megjelentek a másolt, kalóz példányok is, ám nem igazán veti vissza a másolat az eredeti kötetek eladási számait. Mindenhol hosszú sorok kígyóztak a megjelenéskor. Ha belegondolnak, a Harry Potter sorozat utolsó epizódjai körül lehetett az utóbbi időkben hasonló eseményekről hallani.

Nincs ebben semmi meglepő, hiszen nincs a világnak olyan eldugott sarka, ahol Steve Jobs neve és a hozzá köthető Apple termékei ne lennének ismertek és népszerűek. A kötet természetesen elektronikus és kemény borítós papír alapú változatban is elérhető immár számos országban.

Nálunk - tudomásunk szerint - leghamarabb november 21-étől, tehát mától kapható magyar fordításban a könyv, és arról hallani, hogy hatalmas az érdeklődés iránta. Szinte biztosra vehető, hogy hazánkban is rekordot döntenek majd az eladások. (Érdemes híres ember életrajzírójának lenni manapság.)

Végül a rajongóknak még egy jó hír: 2012 első felében egy újabb Jobsról szóló könyvet dobnak piacra.

Szólj hozzá!

Címkék: digitális digitális tartalmak

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr443386590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása