Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 ápr
13
08:05

Okostelefon, táblagép – mindenki ismeri, de tudja használni is?

grelda

Technikai eszközök és újítások jelennek meg mindenhol: a munkahelyen, az otthonunkban, az üzletekben. Segítenek spórolni az időn, kényelmessé teszik az életünket, ezért is szeretjük őket. Nem mindenki vesz azonban egyaránt az újdonságok bőséges kosarából, a technikai analfabetizmus ugyanis hazánkban is számottevő: volt, van és minden bizonnyal lesz is.

Az analfabéta az, aki nem tud írni-olvasni. Magyarország lakosságának 1-2%-a számít ilyennek, nagy részük alacsony iskolázottságú. Az analfabetizmusnak több fajtája is van, ilyen például a technikai analfabetizmus, amely a technikai eszközök gyors fejlődésével egyre nagyobb méreteket ölt. Hazánkban az új technikai eszközök, megoldások használatával hadilábon állók száma több százezerre tehető, akik különféle szempontok alapján funkcionális analfabétáknak mondhatók.

Folyamatosan újratermelődik e funkcionális analfabetizmus, ami a városi perifériákat, falvakat különösen nagy arányban érinti. A probléma nem csak az idősebb korosztályt érinti – ahogy sokan gondolják –, hanem a fiatal generációkat is. Nagy a szakadék a nagyvárosokban, fővárosban élő és a vidéki diákok között is. Ennek oka elsősorban anyagi természetű, de hozzájárulnak e szakadék kialakulásához és fennmaradásához az életszínvonalban kifejezhető különbségek, valamint az elvárások a munkahelyen, iskolákban.

Akik kizárják az életükből például a számítógépet és az internet-hozzáférést, számtalan lehetőségtől esnek el. Az álláshirdetések zöme az internetes álláshirdető portálokon található meg, és nem mellesleg egy esélyes önéletrajz elkészítéséhez is gépre, szövegszerkesztő programra van szükséges.

(A másik véglet pedig a fiatalok azon rétege, akik már szinte csak a technikai kütyükre hagyatkoznak és kézzel helyesen írni szinte el is felejtenek. Az olvasási szokások statisztikái is ezt támasztják alá: a 15 évnél fiatalabbak több mint 50%-a semmit sem olvas, inkább filmeket néz és szinte mindenhez az internetet használja.)

Rengeteg a tanfolyam és kurzus, minden korosztály számára, válogathat az ajánlatok között az, aki szeretné megtanulni a számítógép, a különböző digitális eszközök használatát. Fejleszteni képességeinket, bővíteni ismereteinket sosincs késő, sokan idősen is lépést tartanak a legújabb trendekkel.

Szólj hozzá!

Címkék: digitális digitális szakadék információs társadalom írástudás információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr834352306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása