Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 júl
13
08:05

Fájdalmas csapás a bothálózatokra

Hajdu István

dns-changer.jpg

És azokra is fájdalmas a csapás, akiknek a gépe megfertőződött a DNSChanger nevű botvírussal. Ugyanis az FBI leállított több olyan szervert, amelyek a fertőzött számítógépek átirányítására szolgáltak. A szerverek kiesésével az átirányított gépek nem érik el az internetet, amíg a vírust el nem távolítják róluk.

Az érintett hálózat számára a kiesés dollármilliókat jelent és talán egy időre vissza is veti a botnet hálózatokat ez az akció, ám az FBI győzelme csupán egy kis csata megnyerése a globális háborúban. Novemberben, amikor hat gyanúsított és szerverek címei kerültek a törvény kezére, már sejteni lehetett, hogy amint leállítják a kiszolgálókat, a hozzájuk csatlakozók bizony internet nélkül maradnak és megfelelő tájékoztatás hiányában fogalmuk sem lesz majd a probléma természetéről, okáról.

A hétfői akciót egy bírósági határozat nyomán hajtották végre, amely kimondta, hogy az FBI által telepített és immár legális adatbázisok a megtalált szervereken csupán átmeneti megoldást kínálhatnak, így azok leállítására mindenképp sor került volna.

Az útvonalkeresés úgy működik, hogy a kliens gép csatlakozik egy szerverre, ahol az oldalak webcímeit egy adatbázisban összekötik azok fizikai, numerikus címeivel, így a szerver meg tudja mondani, hogy a webhely hol található. Számos ilyen adatbázis létezik szerte a világon.

Azok, akik pórul jártak, vagy tudják IP cím alapján kedvenc honlapjaik elérését, vagy nem fogják tudni elérni az adott oldalt. Előbbire igen kicsi az esély, így információ hiányában a kliensek nem tudják majd, merre keressék az adott weboldalt.

Ez nagyjából úgy képzelhető el, hogy ha fel szeretnénk hívni egy ismerősünket, de a kontaktok listáját törölték telefonunkról, akkor vagy fejből tudjuk a számot, vagy nem tudunk ismerősünkkel kapcsolatba lépni.
Novemberben úgy becsülték, hogy a fertőzéssel érintett számítógépek száma körülbelül 4 millió lehet, amelyek közül még a NASA-nál is találtak asztali munkaállomást. Azóta nagyon sok gépet megtisztítottak már, ám még így is maradhatott nagyjából 211 000 olyan PC a világon, amelyek jelenleg is a DNSChanger fogságában raboskodnak.

Ugyan nálunk kicsi az esélye a fertőzésnek, az óvatosság sosem árt, ezért az alábbi oldalon ellenőrizhetjük, hogy számítógépünk vajon helyesen találja-e meg az oldalak fizikai címét: http://www.dns-ok.us. További információ pedig itt található a botnettel kapcsolatban: http://www.dcwg.org.

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság információs társadalom információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr634643930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása