Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 ápr
16
08:05

Adatdömping

ferenck

Az adatbázis- és tárolótechnológiák látványos fejlődése következtében manapság szinte korlátlan mennyiségben rögzíthető nyers adatokból, adatsorokból, az úgynevezett "Big Data"-ból kinyert információ komoly értékkel bír. A jelen felpörgött gazdasági életében ugyanis termékeket, szolgáltatásokat, döntéseket alapoz meg, versenyelőnyhöz juttat, pozitív hatással van termelékenységre, növekedésre; üzleti trendekre, diszruptív technológiák megjelenésére következtethetünk belőle.

Fantasztikus és félelmetes lehetőségek: a csúcstechnológiával (nemcsak online) létünk minden pillanata, mozzanata feltérképezhető, nyomon követhető, visszakereshető. Nem rejtőzhetünk el, nem csak a közösségi hálózatokon kifejtett tevékenységünk nyitott könyv.

Régebben, például az 1990-es évek elején, kizárólag szűk tudományos, illetve high tech körök foglalkoztak adatfolyamok elemzésével. Az ok egyszerű: másoknak nem állt rendelkezésre a szükséges apparátus, illetve talán érdekük sem fűződött hozzá. Ugyanakkor, paradox módon, az adatbányászat komoly eredményeket ért el már akkor is, évtizedek óta kutatott problémákat oldottak meg vele.

Az információs társadalom többi más szegmenséhez hasonlóan, e területen is az internet térnyerése rengette meg alapjaiban a korábbi világot. Az üzleti szféra felfedezte, birtokba vette a világhálót, cégek működése, marketingtevékenysége ma már elképzelhetetlen online tevékenység nélkül, ami a fogyasztók vásárlási és egyéb szokásaikról való gondos adatgyűjtéssel párosul, miközben az adatbányászat és -feldolgozás is jócskán átalakult: az 1990-es években főként jól strukturált adatokat elemeztek, jelenleg viszont látszatra használhatatlan masszából igyekeznek kiszűrni az értéket. A múlt évezred utolsó évtizedének szakértői pont ezt próbálták elkerülni, ma viszont már nincs választási lehetőség, sőt, a pontos munkához nem egyszer teljesen új technológiák szükségesek. Magától értetődően a webes óriások is kihasználják a terep adta lehetőségeket: a Facebook közösségi hirdetései, a Google, vagy például az Amazon böngészője egyaránt a gigantikussá növő adatfolyamból „táplálkozik.”

Maga az adatelemzés az adat átvizsgálásának, megtisztításának, átalakításának és modellezésének hosszú, hasznos információt eredményező folyamata. Nem azonos az adatbányászattal, amely adatsorokból, elosztott adatokból nem ismert mintázatokat, rejtett összefüggéseket azonosítva tárja fel az információt. A következtetésekre összpontosító adatelemzés meglévő ismeretekből indul ki, amelyeket vagy újabb jellemzőkkel egészít ki, vagy előfeltételezésekről bizonyítja be, hogy igazak vagy hamisak.

Az adatelemzés és az adatbányászat egyaránt rengeteg új alkalmazási lehetőséggel kecsegtet. Az adatok nemcsak a szokásos módon, bázisokban és tárházakban porosodnak a feldolgozásig, hanem a web 2.0 előtti időkben szinte ismeretlen formában, komplex kapcsolatrendszereket és más információkat is megjelenítő grafikonként, diagramként, kommentezett videóként és ábraként jutnak el a felhasználóhoz. Komolyabb elemzésük, feldolgozásuk a közösségi média elterjedésével vette kezdetét, ráadásul más hálózatok (például az energiaelosztás) szenzorokkal összegyűjtött adataival kiegészülve, félelmetesen pontos információ nyerhető ki belőlük.

Azonban a grafikonok, diagramok stb. a közösségi és szenzorhálózatok térnyerésével elképesztő, szinte kezelhetetlen méretűre nőttek: az elemzők sokszor több millió csomópontot, linket dolgoznak fel, rájuk alapozva alkotnak prediktív modelleket.

Az automatizált (prediktív) elemzés lassan eléri az emberi megértést meghaladó szintet…
Adatsorok elemzése, csak a kinyert információra épített döntéshozás önmagában még nem feltétlenül üdvözítő, sőt, sok esetben (különböző forrásokból begyűjtött adatok összekombinálásával, anonimitásukat könnyen kijátszva) hosszú pereskedésbe torkolló személyiségjogi kérdések is felmerülhetnek. A Big Data kétségtelenül óriási lehetőségeket rejt magában, de mint minden technológia esetében, ezúttal is a felhasználótól függ, hogy mennyire képes intelligensen kezelni azt, illetve, mennyire tudjuk automatizálni és valamilyen szinten intelligenssé tenni a feldolgozási módszereket.

Szólj hozzá!

Címkék: információs társadalom digitális tartalmak

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr684352604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása