Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 máj
11
08:05

Telefonálni gyalogosan is veszélyes?

grelda

Autóban, vezetés közben telefonálni úgy, hogy a kezünkben tarjuk az eszközt, nem csupán veszélyes, de büntetendő is, ezzel – úgy tűnik – mindenki tisztában van. Újabb kutatások arra is rávilágítottak, hogy a telefon kihangosítójának a használata sem a legjobb megoldás, mert a kihangosítós beszélgetés ugyanúgy megosztja a figyelmet vezetés közben, mint amikor a kezünkben tartjuk a telefont. De mi a helyzet a gyalogosan telefonálókkal? A beszélgetés mellett az sms írás, zenehallgatás is figyelemelterelő és veszélyekkel járhat, akárhol is közlekedünk.

A telefonok és az egyre több mindent tudó okostelefonok számtalan, figyelmünk elterelésére alkalmas lehetőséggel bírnak. Az alapvető hívási és üzenet funkciók mellett rengeteg az érdekes alkalmazás, s a játékok, internethasználat hozzásegítenek ahhoz, hogy egy szemvillanás alatt kizárjuk magunkat a körülöttünk lévő világból, ami veszélyekkel járhat.

Egyre gyakoribbak a telefonálásból származó kisebb-nagyobb balesetek, körülbelül ezer emberből egy már sérült meg mobilhasználat közben, pedig nem ült a volán mögött. Sokan otthonukban sérülnek meg, de leginkább jellemző az utcákon bekövetkező balesetek, amikor például az emberek teljesen belemerülnek az üzenetírásba, olvasásba. Ilyen esetekben kisebb zúzódások-törések fordulnak elő, súlyosabb esetekben azonban agyrázkódás is bekövetkezhet, ha éppen valamilyen tárggyal, eszközzel ütközik a mobilizó.

Leginkább érintettek a fiatalok, a 15-20 év közöttiek, akik szüntelenül nyomogatják a telefonjukat, képtelenek akár egy percre is elszakadni a kütyüjüktől. Egyfajta figyelmetlenségi vakság lép fel náluk, a körülöttük lévő tárgyakat észreveszik ugyan, de nem rögzítik a látott a képet. A mobilhasználat során nem csak a hallási mechanizmusunk, hanem a látásérzékelés is le van foglalva, ami a reakcióidőt akár 50%-kal is növelheti. A zenehallgatás útközben pedig egyértelműen balesetveszélyes, a körülöttünk lévő zajok – például egy közeledő autó hangja – hallhatatlanná válnak.

Autóvezetés során egyértelműen tilos kézben tartani a telefont, de a kihangosító vagy headset is elterelheti a figyelmet, aminek következtében csökken a veszélyhelyzet felismerésének gyorsasága, és nő a reakcióidő. A kutatások azt is kimutatták, hogy a vezetés közbeni rádióhallgatás és társalgás is vezethet balesethez, hisz a figyelem megoszlik. Az autóvezetők mellett pedig szintén hasonló mértékben veszélyeztetettek a biciklisták is, hiszen ők még inkább ki vannak téve a közlekedési baleseteknek.

Az ember hajlamos azt hinni, hogy képes egyszerre több dolgot is csinálni, de ez nem mindig van így. Ezért lehetőleg egyszerre egy cselekvésre összpontosítsunk, mind a saját magunk egészségének megóvásának, mind pedig embertársaink védelme érdekében.

Szólj hozzá!

Címkék: mobil digitális információs társadalom információs társadalom hétköznapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr954486984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása