Infoter.eu cikkajánló

Nincs megjeleníthető elem

Friss kommentek

Válogatás az infoter.eu legolvasottabb cikkeiből

Nincs megjeleníthető elem


'12 jan
05
08:05

Anti-Facebook oldal: Diaspora

grelda


Facebook, iWiW, myVIP, MySpace, Twitter, Barátikör.hu, Milgram – a közösségi oldalak nagy számban vannak jelen, választani is nehéz. Melyik a legérdekesebb, a legtöbb lehetőséget nyújtó, adatvédelmi szempontból melyik a legbiztonságosabb, barátaink hol regisztráltak már? – kérdezi az egyszerű felhasználó. A világon jelenleg a Facebooké a legtöbb felhasználó, számuk 2012 márciusára várhatóan eléri az egymilliárdot is. A leghangosabbak a Facebook botrányai: adatvédelmi kérdések, szerveződések és tüntetések kísérik terjedését. Ellenpólusként, egyfajta Anti-Facebook oldalként alakult meg a Diaspora, amely a biztonságosabb adatvédelemmel csalogatja a felhasználókat.

A Diaspora a Facebookhoz hasonló közösségi oldal, de a Facebookkal ellentétben nem érdeklődik a felhasználók adatai iránt. 2010 szeptemberében adta ki a programot négy New York-i informatikus egyetemista, majd a projekt indulását követően támogatások gyűjtésébe kezdtek a Kickstarter portálon, ahol a tervezett 10 ezer dollár helyett 200 ezer dollárt és közel 6500 támogatót sikerült összegyűjteniük. A Diaspora célja kis üzenőfalak és beszélgetések használata, a központi nagy szerveres felépítés helyett a felhasználó saját számítógépéről érhetőek el az adatok és szolgáltatások, amelyeket úgynevezett „seed”-eknek, azaz magoknak neveznek.

„Oszd meg…akivel akarod!” – így hirdeti magát a nyílt forráskódú program. Ezen az oldalon minden adat a felhasználó birtokában maradhat, teljes mértékben ellenőrizhetik és követhetik az általuk közétett információk útját. Posztok megosztása esetén beállíthatjuk azt is, hogy ki láthatja az üzenetünket – bár e funkció már a Facebook oldalán is megtalálható.

A Diaspora azonban nem olyan tökéletes, mint amilyennek elsőre tűnik. Az alfa verzió megjelenése után az oldalon számtalan hibát és sebezhetőséget vettek észre a tesztelők. Egy szoftvercég fejlesztője szerint a felhasználói profilok könnyen ellophatóak, komolyabb támadásokat pedig nem tudna elhárítani a szerveroldal. Az oldalt jelenleg is fejlesztik, a hibákat folyamatosan javítják, a programot tökéletesítik.

Néhány közösségi oldal már leáldozóban van, folyamatosan pártolnak el felhasználóik egy nagyobb közösségi oldalhoz, vagy már azokba is beleunva törlik magukat véglegesen minden közösségi portálról. A Facebook azonban folyamatosan új tagokat szerez és nehéz versenyezni egy ilyen óriással. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója azonban „menő ötletnek” nevezte a Diasporát. A Diaspora a jövőben még akár harcba is szállhat a legnagyobb közösségi oldallal és meg is szerezheti az elsőséget, ha kellő számú felhasználót sikerül toboroznia magának.

 

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság adatvédelem jövőbenézés információs társadalom közösségi oldalak

A bejegyzés trackback címe:

https://infoter.blog.hu/api/trackback/id/tr753506300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása